Avagy gondolatok a kád széléről...

Epifánikus fürdőszoba

Epifánikus fürdőszoba

Bunda Gardens

...avagy, amikor a választó kérdez

2018. április 06. - GK Vanda

Vészesen közeledik az országgyűlési választás időpontja, mindenki döntési lázban ég, így gondoltam, hogy beszélgetésre hívok néhány XI. kerületi önkormányzati képviselőt és országgyűlési képviselő jelöltet, hogy mi az álláspontjuk a szentimrevárosi lakók kedélyét erősen felborzoló Buda Gardens projekttel kapcsolatban.
Tettem ezt egy olyan közéleti facebook csoportban, ahol szép számmal vannak (spoiler alert! van aki azóta kilépett!) jelen az önkormányzat képviselői, sőt még az alpolgármester asszony is. Ahogy korábban megfigyeltem, mindannyian élénken, lendületesen kommentáltak minden felmerülő, a kampányhajrára maximálisan jellemző posztok alatt, azaz ki kinek a plakátját tépte le, ragasztotta felül, s hasonló extrém fontos közéleti megbeszélnivalók.

Az alábbi képernyőmentést osztottam meg, melyen a Szentimrevárosért Mozgalom felhívása olvasható:

Ez a fent említett nagy szorgalom egészen addig tartott, míg konkrét közéleti, a kerület lakóit élesen érintő, valódi kérdés fel nem vetődött. 5 órával a poszt megosztása után még mindig egyetlen kommentár sem érkezett, pedig a kép megosztójaként pontosan látom, hogy kik kattintottak a posztra, azaz kik olvasták el. Jelentem alássan, mindenki látta, aki csak számít.

Ekkor szólítottam meg név szerint az alábbi politikusokat, hogy a hallgatást megtörjük:
- Király Nóra (fidesz-kdnp) - XI. kerület alpolgármestere
- Jankó István (fidesz-kdnp) - XI. kerület IV. sz. választókörzet képviselője, itt található az ÉMI ingatlan
- Turbók Jánosné (fidesz-kdnp) - XI. kerület III. választókörzet képviselője, az én körzetem önkormányzati képviselője
- Gajárszki Áron (LMP) - XI. kerület önkormányzati képviselő
- Gy. Németh Erzsébet (DK) - II. sz. választókörzet országgyűlési képviselő jelölt 
- Dr. Bardócz Tódor András (Jobbik) - II. sz. választókörzet országgyűlési képviselő jelölt
- Kóber György (Együtt) - II. sz. választókörzet országgyűlési képviselő jelölt

Szentimreváros lakóit az foglalkoztatja leginkább, hogy a kerületért felelős vagy épp felelősséget vállalni kívánó politikusoknak mi az elképzelése a terület sorsát illetően. Ennek fényében az alábbi kérdéseket tettem fel az érintett politikusok irányába:
- Egyetért-e a lakópark megvalósulásával, ha igen, akkor változatlan formában, vagy milyen módosítások mentén?
- Megvalósulás esetén miként kívánja megoldani a lakópark megjelenésével beálló óriási vákuumot az egészségügyi ellátásban, bölcsődei, óvodai, iskolai helyeket illetően?
- Abban az esetben, ha nem lakóparkban gondolkozik, milyen hasznosítást látna megfelelőnek és elfogadhatónak az adott területen?



Ki kell hangsúlyozni, hogy a terület adásvételével kapcsolatban rendőrségi nyomozás van jelenleg is folyamatban. Azt is szeretném kiemelni, hogy számomra - és ezzel korántsem vagyok egyedül - elképesztőnek és hihetetlennek hangzik, hogy egy ilyen értékű, Budapest egyik legértékesebb ingatlanának - jelképes 4-5 milliárd Ft - értékesítéséről Lázár János ne tudjon. Abban az esetben viszont, ha így el lehet adni a feneke alól az állami vagyont, felmerül a kérdés, hogy mennyire alkalmas arra a munkára, amit elvállalt. Mennyire gondos gazdája ő a közvagyonnak... 

A fent említett rendőrségi nyomozati munkát a Jobbik képviselőjelöltjén kívül valahogy senki nem vette igazán számításba. Egyedül tőle hangzott el az a felvetés, hogy a legszerencsésebb megoldás az lenne, ha a terület újra az állam kezébe kerülne, hisz elég nyilvánvaló, hogy elpanamázták a területet 2 két nap leforgása alatt. 
Csak nem véletlenül rúgtak ki egy rahedli embert az állásából az eset után.
Ezzel az ésszerű megoldással azt gondolom, hogy a környék lakói maximálisan egyet tudnának érteni és megdöbbentő, hogy a politikusoknak nem ez az első, zsigeri gondolata!
Halló! Megloptak minket! 
 
Azt végképp nem értem, hogy miként folyhat bármilyen bontási-építési tevékenység egy feltételezett gazdasági bűncselekmény helyszínén, az önkormányzat épületétől cirka 50 méterre?! 
A területre változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzati testület 2017-ben, melynek felülvizsgálata 2018. második félévében várható. Végleges döntés pedig 2019 második félévében. 
Kérem próbáljon mindenki a sorok között olvasni és értelmezni a dátumok jelentőségét.

Márpedig az ÉMI korábbi bérlőit kirakták, de már ezt megelőzően elkezdődtek a hátsó traktusban a bontási műveletek, melyek szabályosságáról - pl. volt-e azbeszt a bontott épületelemekben - a kerület lakói a mai napig nem kaptak megnyugtató, minden kétséget kizáró választ.
A katasztrófavédelem szerint nem volt. De azért egy szakértői vizsgálat csak megnyugtatóbb lenne, ha már a kerületen keresztül szállították el a bontási törmeléket s nem mellesleg mindez Szentimreváros egyik leglátogatottabb játszótere mellett történik, aminek szűk 200 méteres körzetében található 1 bölcsőde, 4 óvoda és egy általános iskola. Gyermekeink egészsége előbbre való kéne legyen. Mindennél előrébb való!

Egy tegnap (2018.04.05.) megjelent cikkben a terület jelenlegi tulajdonosai többször is kiemelték, hogy ők bizony semmilyen bontást nem végeztek, hiszen változtatási tilalom van a területen.

Nos, ez konkrétan így néz ki a valóságban.
Ha ilyen, amikor nem bontanak, vajon milyen lesz, amikor igen?!

Mivel napi szinten járkálok a Diószegi úton, a saját szememmel láttam a munkagépeket, a temérdek sittet elszállító és építőanyagot hozó teherautókat, melyek rendre elállták az utat, mert a szűk utcában nem igazán tudták bemanőverezni magukat, hogy lepakolják a terhüket. 

A játszóteret a munkálatok kezdete óta inkább messziről kerüljük, ha meg megvalósul a projekt, úgysem fogunk beférni, mert már most is konkrétan sorban állnak a gyerekek a játékok használatáért egy átlagos hétköznap délutánon.

A megszólaló politikusok egybehangzó álláspontja az volt, hogy a beruházás nem ördögtől való - a lakók nyilván nem teljesen osztják a véleményüket -, létesüljön lakópark, de egy sokkal inkább a környezet adottságaihoz alkalmazkodó méretben. 

Bevallom őszintén az Együtt képviselőjének, Kóber Györgynek a hevenyészett, enyhén cinikus válasza meglepett. Nehezen álltam meg, hogy ne ott azonnal osszam meg a hirtelen támadt gondolataimat ezzel kapcsolatban. 
Mármint az írásának a második fele az, amitől felszaladt a szemöldököm, mert itt csúcsosodott ki az az általános probléma, ami fölött olyan könnyedén átsiklunk. Mármint a képviselőink.

Márpedig az nem normális, hogy úgy épülhetnek ütre hatalmas lakóparkok, hogy annak az infrastrukturális háttere nincs biztosítva.

Távol álljon tőlem, hogy visszasírjam magam az átkosba, de azért akkoriban arra odafigyeltek, hogy ahol lakótelep épült, oda bölcsi, ovi, iskola, gyógyszertár, egészségügyi praxis és közért is kerüljön. Mert, hogy ez volna az alap. Ha ez nincs biztosítva - és már most sincs -, akkor mégis mire adunk ki építési engedélyeket? Gondoljunk abba bele, hogy hány lakópark épült a XI. kerületben az elmúlt évekbe és mostanában mennyi kapott még zöld utat. Ezek az emberek hol és mi módon fognak megfelelő ellátáshoz jutni?!

Miért számít normálisnak az, hogy a vállalkozó jön, busás profittal értékesíti a belebegtetett 350 lakást - ez alsó hangon is kb. 1000, különböző korosztályba tartozó ember megjelenését jelenti -, a kínos melót meg az önkormányzatra hagyja, hogy az majd oldja meg, ahogy tudja?! 1000 ember már önálló településnek számíthatna! Egy kisebb falu!

És akkor azt kell látnom, hogy mindenki átlátja problémát, tudjuk, hogy nincs orvos, nincs pedagógus, nincs semmi, mert egyetlen körzetes bölcsi van a Ménesi úton, az óvodák várólistásak, az általános iskolában évek óta túljelentkezés van, de nem az a zsigeri válasz, hogy addig nem építkezünk, míg ez nincs megoldva. Miért nem?!
Hol marad a józan paraszti ész?! 

És itt jön képbe az az ésszerűnek tűnő felvetés, amit először az LMP fogalmazott meg és azóta se nagyon más senki, hogy ennek a felelősségi körét hárítsuk át eztán a beruházókra. Azaz létesítsen bölcsit és ovit a komplexumon belül és létesüljön ugyanitt orvosi praxis is. Ez volna a környéki lakók számára a legfájdalommentesebb megoldás, ha már a muszáj nagy úr.
Ismétlem! Ellopták a közvagyont!

Gy. Németh Erzsébet megosztotta velünk a polgármesterhez március 7-én címzett levelét, melyben kérte a helyzet tisztázását és mit ád Isten, az eddig hiába várt válasz ma mégis megérkezett. Az összes dokumentumot és véleménycseréről készült képernyőmentéseket meg lehet tekinteni ebben a fotóalbumban.

Viszont bármennyire is igyekeztem, a fidesz-kdnp területi képviselőitől nem sikerült érdemi választ bezsebelnem.

Király Nóra alpolgármester asszony saját bevallása szerint az országgyűlési választás után tud majd nyilatkozni a témában, mert ez nem az ő körzete, nem készült fel a témából. 

Szerény véleményem szerint egy ekkora volumenű üggyel kapcsolatban egy kerület alpolgármesterének naprakésznek kéne lennie.

Ő a terület gazdája.

Ő képvisel minket.
Mert most MÉG képviseleti demokrácia van.

Azért vannak ők ott a testületben, hogy a kerület közel 151.000 lakójának ne kelljen külön-külön begyűjteni a véleményét.
Neki az a vállalása, hogy a lakosságot képviseli és ezen tevékenységéről tájékoztatja őket. Méghozzá nem távirati stílusban.

Turbók Jánosé nem reagált többszöri megkeresésre sem, pedig ő az én önkormányzati képviselőm, ő képviseli az önkormányzati testületben a 3-as számú egyéni választási körzet lakóit. Még ha nem is én választottam magamnak, neki ugyanúgy kötelessége engem tájékoztatni, mint azokat a polgárokat, akik őt ahhoz a székhez juttatták. És képtelen vagyok elhinni, hogy egyetlen fideszes szavazót sem zavar a kialakult helyzet és nem veri ki náluk a biztosítékot, hogy nem kapnak válaszokat hónapok óta!
Ez a választó körzet közvetlen szomszédságban van az érintett területtel, a két körzetet a Badacsonyi utcában választották ketté, de ezzel a probléma nem szűnik meg, mert a páratlan oldal már nem hozzá tartozik. 

De a habot a torta tetejére Jankó István tette fel, aki a tegnap esti ismételt megkeresésem után nemes egyszerűséggel kilépett a csoportból, pedig előtte meglehetősen lelkesen és szorgalmasan kivette a részét a tereferélésből. 

Jankó István (fidesz-kdnp) a 4-es számú egyéni választási körzet képviselője az önkormányzati testületben. A kérdéses objektum a Diószegi úton egészen pontosan az ő területén helyezkedik el. 

Annyi minden jut ezzel kapcsolatban az eszembe és ezek közül olyan kevés tűr nyomdafestéket, hogy az valami elképesztő.

Ez egy fejlett demokráciában nem fordulhatna elő. Ott a köztisztviselő tisztában van vele, hogy a választópolgárok a főnökei - 4 évente megy a HR-ezés -, és azzal is, hogy tőlük, az ő adójukból kapja a fizetését. 
Ennek fényében nem engedhetné meg magának, hogy egy ilyen egyszerű kérdés elől nettó elmeneküljön. Effektív a főnökei elől.
Mert mi más volna ez, mint gyáva megfutamodás? Egy kerületi lakos feltett egy kérdést és egy választott képviselő inkább kilép a csoportból, minthogy megossza a nagyérdeművel az álláspontját.

Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, hogy vajon mi lesz a történet vége, mert ez nagyban rajtunk is múlik. Rajtunk múlik most vasárnap, hogy kinek szavazunk bizalmat a következő 4 évre. Ez elképesztően meghatározó pontja ennek a problémakörnek (is).

Ha rosszul választunk, akkor jó eséllyel néhány éven belül felépül a lakópark változtatások nélkül, eredeti elképzelések mentén.
Ha okosan, bölcsen, felelős polgárként döntünk, akkor marad esélyünk arra, hogy az érdekeinket képviselni tudjuk és kihozzuk a helyzetből a maximumot.

Mindenki döntse el a fentiek fényében, hogy kivel szeretne alkudozni inkább. Azokkal, akiknek van vállalt véleményük, vagy azokkal akiknek nincs és/vagy nem is lehet, akik inkább gyáván kihátrálnak egy konkrét kérdés elől, amire nem lehet a válasz Brüsszel, Soros, migránsok, elmúlt8év, ENSZ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epifanikusfurdoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr7413814398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása