Avagy gondolatok a kád széléről...

Epifánikus fürdőszoba

Epifánikus fürdőszoba

Össznemzeti tukmálás

2017. november 13. - GK Vanda

Miért van az, hogy az emberek tetemes százaléka képtelen elfogadni a visszautasítást? Mármint az élet legegyszerűbb, elméletileg súlytalan területein is. Mint mondjuk egy bulin, ahol megkínálnak valamivel és te azt te nem átallod visszautasítani. Az esetek zömében itt elindul az unszolás. Mint az oviban. Miközben ennek normális esetben így kéne kinéznie:

- Szia, kérsz ezt meg azt?
- Szia! Igazán kedves vagy, de köszönöm, nem kérek.
- Rendben. 

Mindenféle "naaaaa, de mégiiiiis", meg szájhúzás, meg magyarázkodás nélkül.


Azt sem értem, hogy miért kell bármit is megmagyarázni. Miért kérdezik meg, hogy miért nem kérsz ezt vagy azt? A dolgok állásán nem változtat, és nem kell hozzá megértenünk az okokat, csak el kell tudnunk fogadni, hogy a másik tisztában van azzal, hogy mit akar. Felnőtt ember, komolyabb dolgokért is felelősséget vállal nap mint nap, vélhetően az ízlésével is kitűnő viszonyban van.
Ha meg csak kéretni akarja magát, akkor így járt. Mármint nálunk biztosan. Nekem kéretik azt mondani, amit valóban szeretnénk, mert én így működöm. 

Mondjuk én azt is csak egyszer kérdezem meg, hogy "van valami bajod?". Ha erre az a válasz, hogy "nincs", akkor én ezt ekként kezelem a továbbiakban. 

Na de vissza a báziskérdéshez. Miért nem tudják elfogadni az emberek a "nem"-et? 
Én valahol arra a pontra teszem a valódi felnőtté válást, ha valaki ezt a szintet meglépi.
- Nem tukmál, unszol, nyaggat. Csörget meg n+1-szer közvetlenül sűrű egymásutánban telefonon...
- Felelősséget vállal a cselekedeteiért. Azaz nem mindig másokat hibáztat, de minimum a sorsot.

A 17 hósomon teljesen jól meg lehet ezt figyelni. Mikor tiszta lendületből legangolja az addig is tárva nyitva álló ajtót, majd ijedtében teli torokból és teljes meggyőződéssel elkezdi hibáztatni a teljesen passzív, önmagában tökéletesen ártalmatlan tereptárgyat. Mert nyilvánvaló, hogy AZ a hibás.
De már a maga nem egész 17 hónapjával határozottan el tudja utasítani, amit nem akar, viszont ugyanilyen határozottsággal 30 másodpercenként a számba akarja tunkolni a megcsócsált mandarinját. És az nem elég meggyőző érv számára, hogy bármennyire is imádom őt, a nyálától cuppogó szottyadt mandarin bőrke nem az, amit hajlandó lennék megenni.

Nekem meg az a feladatom, hogy a büntetéstől tartó gyerekből cselekedeteiért felelősséget vállalni képes felnőttet "neveljek". Ami csak akkor működik, ha magam is ezt a mintát követem, különben nem leszek hiteles a gyerekem előtt. Márpedig sokkal könnyebb valamit átadni úgy, hogy a gyermek önkéntelenül másoljon, mint ha kőkeményen a fejébe akarjuk verni mindenféle példaértékű történetekkel. 
Az nem működik, hogy "Állj ki magadért fiam!", de közben még a szakszervezetbe sem mersz belépni, nehogy baj legyen belőle...

Amennyiben viszont ez egy össznemzeti probléma, akkor az ország "szüleinél" kell keresni a hibás mintát. Ergo, amíg elmúltnyolcév, meg a kommunizmus, na meg Trianon, hogy a migránsokról, zsidókról és persze Sorosról se feledkezzünk meg megy, ahelyett, hogy végre kiborítanák a szennyest, feltárnák az ügynökaktákat, a szomszéd kertje helyett a sajátunkkal foglalkoznánk, akkor néhány generáció után elmondhatnánk, hogy Magyarország társadalma is felnőtt korba lépett. Addig viszont maradunk a Következmények Nélküli Nonszensziában, ahol szépen le tudja gyártani mindenki a felmentéseket magának, mert hisz fentebb sem csinálják különbül. Ha nekik szabad...
A fájdalmas felismerés meg az, hogy ez sokkal kényelmesebb, mert míg van kire mutogatni, addig sem kell a saját elcseszett életünkért felelősséget vállalni. Azt meg már észre sem vesszük, hogy míg 1 ujjal mutogatunk valakire, addig az összes többi viszont a valód felelős felé irányul.

S akkor így lehet a kád szélén ülve a "ménemiszoleszel"-től eljutni a kormánynemváltásig. 

A bejegyzés trackback címe:

https://epifanikusfurdoszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr1013263125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emil Cziljak 2017.11.14. 08:38:35

A számból vette ki a szót ! :)

Jakab.gipsz 2017.11.14. 08:52:02

Kormány váltás ? Mi végre ?

Nyerő csapatot cseréljünk le, lúzerekre, vesztesekre ?

Nos ez a felelősség vállalás !

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.14. 08:55:44

Mert sokan csak azért mondanak nemet, mert udvariasak, ezért kell többször kínálni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.14. 08:57:12

"a szomszéd kertje helyett a sajátunkkal foglalkoznánk"

Pontosan ez történik.

VaradiJanos 2017.11.14. 10:31:44

Hol olvastál te az ország “szüleitől” zsidózást?

GK Vanda 2017.11.14. 12:09:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
A többször, mondjuk max. kétszer kínálás és a "nadeigyálmár,demiértnemiszol,nemlehetszilyenbuligyilkos", "csakegyfalatot, nincsbennecukor, najóvan,dekevés" és társai között azért nagyságrendnyi különbség van.

Akit megkínálnak valamivel és udvariasságból elutasítja, az nem udvarias, hanem hülye. Szerintem. Mert ha nem akarnák adni, akkor nem kínálgatnának. Ha meg kéretem magam és a végén nem kapok, akkor meg így jártam.
Szerintem sokkal egyszerűbb egyből a frankót.

GK Vanda 2017.11.14. 12:11:09

@Jakab.gipsz:
Jelen esetben tolvajokat cserélnénk le. Nevezhetjük őket nyerő csapatnak is, hisz az ország tolvajainak a krémjéről van szó.

Duplaxiii 2017.11.14. 12:18:55

Most egy szubjekltív társadalmi alapot akarsz törvényesíteni?
Ahány NEM, annyi eset!
Miért gond, ha egy autószervizben nem fogadom el a NEM-et és rebeszélem a muksót, hogy mégis..?
Egy nőt akarok megfogni, ott alap a NEM, hiszen ez egy női alapeszköz! Hagyjam abba?
Ja, volt hogy abbahagytam, és botrány lett belőle...
Az engem is bosszant, ha olyanra erőltetnek, ami nem kell, de ezt meg nekem kell úgy visszautasítanom, hogy ne folytatódjon!
A mekiben, egy üzletben hányszor kötelező a kislányoknak, pénztárosoknak a marketing erőltetése?
A mekiben a kislányokat határozottan szólítom meg, nem hagyom, hogy tegezzenek és kompletten elmondom a rendelésemet. Ha mást is akar ajánlani, renderutasítom! Megkérdezem, hogy gondot okoz-e neki a magyar nyelv? De van hogy játszom velük és többször is a komplett rendelést ismétlem a kérdéseikre. Megunják. A boltban meg amikor jön a kérdés, hogy ilyan meg olyan kártyám van-e? sablonválaszok: Nem is lesz! Nem kártáyázom! És abbahagyják.
Az italnál te rendelsz! tanuld meg az a formát, amikor meg sem kísérlik a ráderőszakolást, a tukmálást.
A bulikban meg legyen a "zsebedben" pár alapválasz, és azt mond, így nem lesz NEM és nem folytatódik a szarakozás.
Istenem, ezek az élettel megtanulható dolgok, semmiképpen nem lehet tanfolyamon elsajátítani, de főleg nem lehet törvényesíteni a megoldást.

GK Vanda 2017.11.14. 12:34:03

@Duplaxiii:
Vagy mi lenne, ha megtanulnánk elfogadni a NEM-et? :)
Köszönöm a kioktatást, tudom kezelni a helyzetet. Kénytelen vagyok, mert ebben élek. De ettől még bosszanthat.
Ha a nő a NEM után balhézik, az legyen az ő baja. Majd megtanulja, hogy ha IGEN, akkor azt mondja.
Ha a kuncsaft NEM kérte és megbánja, az is legyen az ő baja.
A mekiben és bárhol igen, bátran lehet NEM-et mondani és ők is elfogadják. Nem unszolnak, megkérdezik.
Továbbra is a tukmálásról beszélek, mikor semmi sem elég meggyőző, továbbra is folytatódik a "nademégisakedvemért".

A példáid java (nem kereskedelmi) továbbra is a felnőttségről szólnak és a hozzájuk kapcsolód hatalmi játszmákról. Azaz, hogy kinek lesz igaza végül.

selek 2017.11.14. 13:03:48

A politikusok elleni legszebb hatalmi játszmát ajánlom figyelmedbe. MI, szavazók összefogunk egy pártban, az LMP-ben. Kétharmadba kényszerítjük őket azzal a megbízással, hogy két(ernyő)pártrendszert akarunk. Kényszerítsenek bennünket, hogy mindannyian személyes érdekünk, ne a hazug média alapján válasszunk. Akkor mindig olyan kormány lesz, amely a többségnek adott. De, ha nem lesz független média, minimalizált, átlátható párt- és kampányfinanszírozás, egyházak elzavarva a kormányzattól 2022-ben, akkor megígérjük nekik, hogy ellenükben is össze fogunk fogni.

GK Vanda 2017.11.14. 13:14:59

@selek: Huhh. Először is legyen így, ámen. Viszont, mint nem oly régen még aktívan politizáló azt mondom, hogy én egészen más alapra helyezném a kormányzást, az ország irányítását.
Még egy-két láblógatás a zománcozott felületen és meg is írom. :)

Egyébiránt én már annak is örülnék, ha a választók hajlandóak lennének tájékozódni, pártprogramokat olvasni és egyben értelmezni is. Vagy már annak is, ha birtokában lennének az értő olvasás és felelős döntés képességének.

selek 2017.11.14. 16:24:28

@GK Vanda: 100% részvétel és a poros bakancs alapján vagy jobban él a szavazó, vagy váltani akar. Csak ennyi kell, én már boldog lennék,m mert a tolvaj múlt kimúlt volna már. KÖZOKTATÁS, NEVELÉS
süti beállítások módosítása